{phocagallery view=category|categoryid=483|imageid=6224|float=left|pluginlink=1}W czwartek 13 marca w stołówce szkolnej uczniowie klasy I i II robili zdrowe i kolorowe wiosenne kanapki. Przynieśli do szkoły wszystkie potrzebne produkty. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowiska pracy wszyscy razem zabrali się do pracy. Dzieci pracowały w grupach. Praca była zajmująca i przyniosła dużo radości. A efekty pracy widać na zdjęciach Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonali doskonale. Kanapki nie tylko były smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Na koniec uczniowie mogli oddać się rozkoszy smakowania swoich przepięknych, kolorowych i co najważniejsze, zdrowych kanapek. Z zaproszenia do degustacji skorzystała klasa III. Zajęcia były bardzo smaczne…
Dzieci przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.
Zdj. M.Maćkowiak
Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Śniadanie – to od niego wszystko się zaczyna. Jest pierwszym posiłkiem po wielu godzinach snu. Dlatego potrzebujemy go zaraz po przebudzeniu, aby rozpocząć dzień pełni sił i energii. Czasami rano nie jesteśmy głodni lub chcemy pospać chwilkę dłużej kosztem porannego posiłku. To błąd! Prawdziwy przypływ porannej energii i radości życia może dać nam tylko pyszne, apetyczne śniadanie.
Tu znajdziesz informacje i ciekawe przepisy:
www.sniadaniedajemoc.pl/
https://pl-pl.facebook.com/pages/Śniadanie-daje-moc/173364512748549