WITAMINOWY PIĄTEK

Rozpoczynamy w naszej szkole Akcję propagującą zdrowy styl życia

– „WITAMINOWY PIĄTEK”

W każdy piątek o godzinie 11.30 wszyscy uczniowie wraz

z nauczycielami spotykają się na holu szkolnym (górny korytarz)

w celu konsumpcji przyniesionych ze sobą do szkoły: owoców, warzyw oraz soków owocowo – warzywnych.

Data

Co należy zabrać

Walory odżywcze produktów

02. 12

marchewka

– zawiera dużo witaminy A, karoten

  oraz błonnik

– dobrze wpływa na cerę

– wykorzystywana do wielu potraw  

09. 12

jabłko

– zawiera witaminę C, potas oraz

  błonnik

– wykorzystywane do wielu potraw

16. 12

sok owocowy

– zawiera dużo witamin

  i minerałów

– dobry dodatek do drugiego

  śniadania

06. 01

pomarańcza lub mandarynka

– zawiera witaminę C oraz

  substancje pektynowe

– doskonała do deserów i sałatek

13. 01

banan

– źródło potasu

– wykorzystywany do deserów,

  zapiekanek, ciast

20. 01

sok marchewkowy

– zawiera witaminę A,  błonnik

– stanowi dodatek do drugiego

  śniadania

27. 01

jabłko

– bogate w witaminę C, potas

  oraz błonnik

– można spożywać na surowo,

  w postaci soku, sałatki

03. 02

marchewka

– zawiera witaminę A,                     – można spożywać na surowo,

  w postaci soku, przecieru

10. 02

sok owocowy

– zawiera dużo witamin

  i minerałów

opracowała: Mirosława Gabryszak