WITAMINOWY PIĄTEK
Rozpoczynamy w naszej szkole Akcję propagującą zdrowy styl życia
– „WITAMINOWY PIĄTEK”
W każdy piątek o godzinie 11.30 wszyscy uczniowie wraz
z nauczycielami spotykają się na holu szkolnym (górny korytarz)
w celu konsumpcji przyniesionych ze sobą do szkoły: owoców, warzyw oraz soków owocowo – warzywnych.
Data |
Co należy zabrać |
Walory odżywcze produktów |
02. 12 |
marchewka |
– zawiera dużo witaminy A, karoten oraz błonnik – dobrze wpływa na cerę – wykorzystywana do wielu potraw |
09. 12 |
jabłko |
– zawiera witaminę C, potas oraz błonnik – wykorzystywane do wielu potraw |
16. 12 |
sok owocowy |
– zawiera dużo witamin i minerałów – dobry dodatek do drugiego śniadania |
06. 01 |
pomarańcza lub mandarynka |
– zawiera witaminę C oraz substancje pektynowe – doskonała do deserów i sałatek |
13. 01 |
banan |
– źródło potasu – wykorzystywany do deserów, zapiekanek, ciast |
20. 01 |
sok marchewkowy |
– zawiera witaminę A, błonnik – stanowi dodatek do drugiego śniadania |
27. 01 |
jabłko |
– bogate w witaminę C, potas oraz błonnik – można spożywać na surowo, w postaci soku, sałatki |
03. 02 |
marchewka |
– zawiera witaminę A, – można spożywać na surowo, w postaci soku, przecieru |
10. 02 |
sok owocowy |
– zawiera dużo witamin i minerałów |
opracowała: Mirosława Gabryszak