W poniedziałek 15 marca, uczniowie klasy pierwszej w naszej nowej pracowni kulinarnej spróbowali swoich sił w wykonaniu zdrowych i smacznych wiosennych kanapek. Dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków. Po wskazówkach o higienie oraz bezpieczeństwie posługiwania się nożem, uczniowie zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem i układały na nim wybrane przez siebie produkty. Następnie odbyła się degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłku.
