Co na śniadanie dla ucznia?
Szkolne życie ucznia to klasówki, zadania domowe, zabawy podczas przerw i lekcje wychowania fizycznego. Skąd dzieci mają czerpać energię na te wszystkie aktywności? Odpowiedź jest prosta: ze śniadania!
Dzieci w wieku szkolnym muszą przede wszystkim jeść regularnie i nie pomijać żadnego
z posiłków. Najważniejszym z nich jest śniadanie. Zapewnia ono organizmowi 25% potrzebnej energii, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, a dzięki temu pozwala na szybsze przetwarzanie informacji i przyswajanie wiedzy. Zmniejsza także ryzyko podatności na stres, poprawia nastrój i koncentrację oraz pomaga utrzymać dobrą kondycję i stałą wagę.
Dla uczniów bardzo ważnym posiłkiem powinno być również drugie śniadanie. Daje ono uczniom siłę, zapał do nauki i aktywności fizycznej. Dzieci, które nie jedzą drugich śniadań w szkole są drażliwe, nerwowe i mają problemy z koncentracją oraz gorzej panują nad swoimi emocjami i zachowaniem. Zbyt długi post wpływa niekorzystnie na ich dobre samopoczucie w ciągu dnia, sprawia że dzieci zaczynają skarżyć się na bóle brzucha i głowy.
Zdaniem specjalistów, uczniowie, którzy nie mają ze sobą drugiego śniadania, często rekompensują sobie jego brak podjadaniem w ciągu dnia. Najczęściej wybierają łatwo niezdrowe, wysoko przetworzone przekąski takie, jak: chipsy ziemniaczane, tłuste pączki czy batoniki. Skutkiem takiej diety jest nie tylko nadwaga, ale też niedobory ważnych dla zdrowia składników odżywczych i ryzyko rozwoju szeregu groźnych chorób.
Co w takim razie musi pojawić się w jadłospisie uczniów, by dzieci mogły sprostać wszystkim obowiązkom?
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem roślinnym, czy płatki zbożowe (niedosładzane!). Nie może zabraknąć także warzyw i owoców.
W roli drugiego śniadania doskonale sprawdzi się zdrowa kanapka. W jej składzie powinien znajdować się ser lub wędlina oraz obowiązkowo warzywa (np. sałata, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Kanapkę najlepiej przygotować na ciemnym pełnoziarnistym pieczywie, które ma więcej witamin z grupy B oraz błonnika. Kromkę należy posmarować dobrym tłuszczem roślinnym. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach kanapki.
Pomysły na pełnowartościowe śniadania oraz więcej informacji dot. zdrowego odżywiania znajdują się na stronie www.sniadaniowaklasa.pl oraz na Facebooku: www.facebook.com/SniadaniowaKlasa. Jest to portal ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”, który promuje prawidłowe zasady zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania (w tym drugiego śniadania), jako podstawowego posiłku w ciągu dnia.
Na co zwracać uwagę przy przygotowaniu drugiego śniadania?
- Przygotowując kanapkę dla ucznia wybierajmy bogate w błonnik i składniki odżywcze pieczywo pełnoziarniste. Jest nie tylko zdrowsze, ale też daje dziecku więcej energii na cały dzień.
- Czytajmy etykiety, często chleb czy bułki, które wyglądają na pełnoziarniste, to tak naprawdę białe pieczywo z wysoko przetworzonego zboża, zabarwione karmelem.
- Pieczywo zawsze należy posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, ponieważ organizm człowieka sam go nie wytwarza. Powinniśmy jednak wybierać tłuszcze najlepszej jakości, wzbogacone o witaminy i o obniżonej kaloryczności, np. margarynę Śniadaniową.
- Ze względów praktycznych, kanapka przygotowana do szkoły nie powinna zawierać zbyt wielu składników, gdyż będzie się łatwo rozpadać i może pobrudzić książki
w plecaku. Poza tym dziecko może mieć trudność, żeby ją ugryźć. To zaś może je skutecznie zniechęcić do jej zjedzenia. - Unikajmy składników, które mają mocny zapach, np. sery pleśniowe, czosnek.
- Przygotowując kanapki dla dziecka starajmy się, aby były kolorowe i z pomysłem.
- Należy smarować tłuszczem roślinnym obie kromki składające się na kanapkę. Dzięki temu chleb się nie rozmoczy i nie rozpadnie do czasu długiej przerwy.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY NA KAŻDY DZIEŃ TYGODNIA:
Poniedziałek: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, posmarowane Śniadaniową, dwa plasterki chudej wędliny, pokrojony w plasterki ogórek, jabłko
Wtorek: Bułka grahamka, posmarowana Śniadaniową, ser żółty, szczypiorek, mandarynka
Środa: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, posmarowane Śniadaniową, serem mozzarella, plasterek pomidora, świeża lub suszona bazylia, jabłko.
Czwartek: Mała bagietka grahamka, posmarowana Śniadaniową, pasta twarogowa z tuńczykiem lub z rzodkiewka i szczypiorkiem, brzoskwinia lub kiwi.
Piątek: 2 kromki, posmarowane pasta z makreli, Pasta z makreli: 1/3 makreli, 1 łyżeczki Śniadaniowej, dobrze rozetrzeć.
Źródło:www.sniadaniowaklasa.pl/co-na-sniadanie-dla-ucznia/ wyszukała M.Maćkowiak