{phocagallery view=category|categoryid=234|imageid=3155|float=left|pluginlink=1}W poniedziałek 12 marca 2012r. uczniowie klas I-III zebrali się na stołówce szkolnej, by zrealizować drugą lekcję w ramach programu edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Temat zajęć brzmiał:  Misja „Witamina”

Uczniowie spotkali się z pielęgniarką szkolną oraz kucharkami. Zadaniem uczniów było  przeprowadzenie mini-wywia­dów z wymienionymi osobami,
a następnie wykorzystanie uzyskanych odpowiedzi w praktyce. Kucharka p. Ewa Wilczyńska opowiedziała o właściwym przygotowaniu posiłków zwracając uwagę dzieci na higienę: mycie warzyw, owoców i rąk. Przypomniała jak ważne są warzywa i owoce w codziennej diecie. Pielęgniarka szkolna p. Barbara Koniuszy wyjaśniła, czym jest dieta i na czym polega model talerza żywieniowego, przypomniała też dzieciom grupy kolorystyczne, do których należą warzywa i owoce oraz ich znaczenie dla prawidłowego rozwoju organizmu.

Dzieci dowiedziały się, w jaki sposób przygotowywać zdrowe posiłki,
a następnie przystąpiły do wykonania zdrowego śniadania. Podczas wykonywania kanapek porad i pomocy udzielały zaproszone panie. Przygotowane kanapki były ze smakiem zjedzone przez dzieci, które zadbały o poczęstowanie nauczycieli i pracowników szkoły oraz koleżanki i kolegów ze starszych klas. Lekcję przygotowała i prowadziła p. Małgorzata Zielińska. Następna lekcja już wkrótce.

Więcej informacji na stronach:

www.5porcjiwszkole.pl/

www.5porcji.pl/